Welkom

Welkom bij Fudoshinkan. In onze dojo trainen we aikido binnen de stroming van het ki-aikido!

Aikido is een trainingsmethode die in het midden van de vorige eeuw is ontstaan uit enkele traditionele Japanse krijgskunsten. Het doel van aikido-training is leren hoe je een gespannen of dreigende situatie zo beinvloedt dat er geen conflict ontstaat. Omdat je in aikido probeert het conflict vóór te zijn, kun je aikido eigenlijk geen systeem van zelfverdediging noemen.

Beginners en gevorderden, jong en oud komen wekelijks in de dojo ('plaats waar geoefend wordt') om met elkaar en van elkaar te leren. Onze dojo is opgericht in de zomer van 2014 en staat in de traditie van het ki-aikido (Shin-shin Toitsu aikido). Shin-shin Toitsu betekent 'eenheid van lichaam en geest'. In de dojo trainen we dus ook lichaam en geest.

Morihei Ueshiba Aikido trainen is op het eerste gezicht een kwestie van lichamelijk bezig zijn. De bewegingspatronen in aikido zijn gericht op gebruik van het hele lichaam en bevorderen flexibiliteit, evenwicht en algehele conditie. Regelmatig aikido trainen heeft echter ook een psychologisch effect en werkt door in je dagelijks leven en werk.

Morihei Ueshiba, de grondlegger van deze trainingsmethode, zag aikido als een spirituele training. Geinspireerd door Ueshiba sensei en de andere leraren van de traditie waarin onze dojo staat, proberen we een eigen(tijdse) invulling te geven aan dat aspect van aikido.

Ben je benieuwd wat aikido is? Neem contact op en doe mee aan een aantal proeflessen.

 

Als je aikido hebt gevonden, zou ik het leuk vinden als je doorging. Maar dat is niet aan mij: dat is aan jou. Nobuyoshi Tamura (1933-2010), 8e dan aikido